به گزارش خبرگزاری مهر به نقل از روابط عمومی اداره کل هنرهای نمایشی، مراسم جشن پایان دوره مکتبخانه سنگلج و اهدای رخصت نامه به هنرجویان این دوره از مکتبخانه با حضور علی نصیریان، محمدحسین ایمانی خوشخو، کاظم نظری، ایرج راد، قطب الدین صادقی، هادی مرزبان، رضا بابک، داوود فتحعلی بیگی، محمدحسین ناصربخت، داریوش مودبیان، اصغر همت، مجید افشار (بازیگر پیشکسوت نمایشهای ایرانی و بازیگر نقش سیاه) اسرافیل فرجاللهی (مدیر عامل انجمن هنرهای نمایشی)، شهرام زرگر، پریسا مقتدی، افشین هاشمی، هادی عامل، عباس غفاری، شهاب شریفی، محمود زندهنام، مهرداد بیات (ادیران سابق اداره برنامههای تئاتر)، مهدی صفاری نژاد و دیگر مدیران و هنرمندان تئاتر و نمایش ایرانی روز ۲۱ اسفند ۱۴۰۲ در تماشاخانه سنگلج برگزار شد.
علی نصیریان در ابتدا از دیدار دوستان و هنرمندان پیشکسوت تئاتر ابراز خوشحالی کرد و گفت: این تجدید دیدار برایم بسیار عزیز است آن هم در تماشاخانه ای که از زمان شکل گیریاش به آن رفت و آمد داشتهام.
وی توسعه فرهنگی را ناشی از مدیریت خوب عنوان کرد و ادامه داد: توسعه فرهنگی با مدیریت خوب رخ میدهد. مدیریت فرهنگی بسیار دقیق و حساب شده است و ظرافت آن با دیگر شاخهها قابل مقایسه نیست.
پریسا مقتدی، مدیر تماشاخانه سنگلج نیز ضمن خیر مقدم به علی نصیریان گفت: به خانه خودتان خوش آمدید؛ شما خودتان سرسلسله مدیریت هنری هستید.
وی با اشاره به طرح گسترش تماشاخانه سنگلج از همراهی نصیریان قدردانی کرد و از خریداری شدن ساختمان مجاور تماشاخانه که اقدامات آن در زمان مدیریت علی نصیریان انجام شده، خبر داد. محمدحسین ایمانیخوشخو دبیر شورای عالی هنر نیز در این مراسم با اشاره به دغدغه تئاتر ملی که از سوی استادان حاضر در مراسم بیان شده است، از تصویب «بنیاد تئاتر ملی ایران» در جلسه شورای هنر که صبح ۲۱ اسفند برگزار شده است، خبر داد.
وی افزود: بودجه خوبی در اختیار این بنیاد برای تولید نمایش ملی قرار خواهد گرفت و این بودجه غیر از بودجه مرکز هنرهای نمایشی است. آنچه در دنیا میتوانیم عرضه کنیم و مختص خود ماست، تئاتر ملی و نمایش ایرانی است که در اولین فرصت، اساسنامه این بنیاد را تصویب میکنیم.
کاظم نظری مدیر کل هنرهای نمایشی نیز خبر داد: وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی اعلام کرده است که ساختمان کناری تماشاخانه سنگلج به زودی در اختیار این تماشاخانه قرار میگیرد که امور آموزشی و حتی تکیه دولت می تواند در آن قرار بگیرد.
نظری از تاسیس موزه تئاتر در ساختمان اداره تئاتر خبر داد و افزود: با دستور وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی، قرار است بخشی از این ساختمان به موزه تبدیل شود.
علی نصیریان در این زمینه پیشنهاد کرد: این ساختمان به چند کارگاه برای فعالیت جوانان اختصاص داده شود. اگر موزه در جایی مثل «تئاتر نصر» که ریشه تاریخی دارد، برپا شود، بهتر است.
نصیریان همچنین تاکید کرد که ساختمان اداره تئاتر، باید بازسازی شود تا از استحکام لازم برخوردار شود.
اصغر همت نیز با تایید صحبتهای علی نصیریان گفت: زمانی که هنرمندان در این ساختمان تمرین میکردند، دچار لرزش میشد، به همین دلیل هم بسته شد.
ایرج راد نیز عنوان کرد که بعضی سنگ اندازیها در گذشته، سبب تاخیر در تشکیل موزه تئاتر در ساختمان تئاتر نصر شده است وگرنه بنای راهاندازی «موزه تئاتر نصر» گذاشته شده بود.
در ادامه مراسم، داود فتحعلی بیگی مدیر مکتبخانه سنگلج توضیحاتی درباره سبک و سیاق آموزشی این مکتبخانه که ویژه نمایشهای ایرانی راه اندازی شده است، ارایه کرد.
علی نصیریان درباره آموزش تئاتر ایرانی و اهمیت شناخت پیشینه این هنر و شناخت کسانی همچون عباس جوانمرد، بهرام بیضایی، اکبر رادی و ... که در شکلگیری پایههای این هنر نقش داشتهاند، صحبت و تاکید کرد که جوانان باید با آثار این نویسندگان و هنرمندان آشنا شوند.
وی همچنین با تاکید بر اهمیت اقتباس ادبی در آثار هنری و بومیسازی متنهای خارجی عنوان کرد: اقتباس اهمیت زیادی دارد. نمونه موفق آن فیلم «ناخدا خورشید» است که تماشاگر باور نمیکند از روی یک اثر خارجی اقتباس شده باشد. میشود متون خارجی را بومیسازی کرد.
وی ادامه داد: من نمایشنامه نویس و کارگردان نبودم، در اصل بازیگر بودم. آنچه نوشتم، دستمایهای بوده برای کارهای خودم. ما در زمینه اقتباس با آثار صادق هدایت آغاز کردیم. باید به هنرجویان این مکتبخانه پیشینه نمایشنامه نویسی ایران را بگویید، هنرجویان باید با آثار درخشانی مانند «مرگ یزدگرد» آشنا شوند. همچنان که زبان در تئاتر خیلی مهم است.
در بخش پایانی برنامه، کیک جشن پایان دوره آموزشی مکتبخانه سنگلج توسط علی نصیریان بریده شد.
رضا بابک که این مراسم همزمان با زادروزش برگزار شد، ضمن ابراز خوشنودی از این که همزمان با بزرگان هنر کشور قد کشیده است، گفت: اولین نمایشی که دیدم، نمایش «چوب به دست های ورزیل» نوشته غلامحسین ساعدی بود.
بعد از این جمله، نصیریان به طنز گفت: بزرگان همه از دنیا رفتند و فقط من دوام آوردهام.
سپس لوح پایان دوره آموزشی مکتبخانه با عنوان «رخصت نامه» توسط علی نصیریان به هنرجویان این دوره آموزشی اهدا شد. این مراسم با اجرای قطعات موسیقی و تصنیف خوانی هنرمندان جوان تئاتر و بیان خاطراتی از نمایشهای نصیریان به پایان رسید.
نظر شما